Matador er en nul sum spil baseret på konkurrence. Da pengemængden ikke kan øge, kan spillerne vinde kun ved at tage penge fra andre spillere. Den grundlæggende overbevisning bag monopol er manglende penge. Det betyder, at den eneste måde at få flere penge til at tage det væk fra andre.
Denne konkurrencemæssige nulsumsspil afspejler de økonomiske realiteter af depressionen. Mens tusinder stod i breadlines, en håndfuld lavet formuer. For en spiller at vinde, må andre tabe.
Reglerne for monopolet forbyde partnerskab. Du kan ikke oprette fællesforetagender. Du kan ikke låne penge til en anden spiller. Du kan ikke låne penge fra en anden spiller.
Den psykologiske effekt af at spille denne konkurrenceprægede spil er du en solo-afspiller gør hvad du kan for at tvinge de andre spillere til at gå konkurs. Den sidste ting du ønsker at gøre er at hjælpe en anden person bo i spillet, fordi denne person kan gå at køre dig ud af spillet.
Som en økonomisk model for at skabe rigdom, lærer monopol, at konkurrence er vejen for verden. Den styrker sociale modeller baseret på konkurrence, og tanken om, at succes er en ensom klatre over hovedet på andre.
Troen på at succes betyder konkurrence styrker en hel vifte af sociale modeller og overbevisninger om “survival of the fittest” og “lov om junglen” hvor kun de stærke sejre. Du kan se den samme overbevisning bag den amerikanske mytologi den self-made mand, der trækker sig op af sin bootstraps.
Selv Abraham Maslow “hierarkiet af behov” er en model af den enkelte bestræber sig på at lykkes som individ. Det er alle en del af den tro, at succes går til den person, der vinder konkurrencen.
Denne form for billedsprog er dybt indlejret i vores bevidsthed om, hvad det tager for at tjene penge og hvad det kræver at få succes i erhvervslivet. Monopol blot forstærker den grundlæggende tro på at vejen til succes er brolagt med ligene af dine konkurrenter.
Som en succes model, hvad er effekten af et spil baseret på konkurrence for en begrænset pengemængden? Du behøver ikke at lede længere end den statistik, at 96% af befolkningen vil nå 65 uden penge nok til at være økonomisk selvforsynende. I stedet for at lykønske de 4%, der en eller anden måde formår at skabe økonomisk frihed for sig selv i dette økonomiske system, skal du spørge, “Hvad er der galt med spillet? Hvorfor så mange mister?”
Det korte svar er, at vores økonomiske modeller undervise konkurrence for begrænsede ressourcer som fundament af rigdom. Modellen, selv kræver, at næsten alle skal afslutte spillet brød.
Hvad sker der, når du forsøger at skabe velstand i virksomhed eneret penge regler? Det er en meget konkurrencedygtig spil og en ensom kamp. Du kan bruge dine egne penge og gøre det alene. Vil du lykkes? Måske. Du kan være en af de heldige få, der formår at gøre det hele selv. Mere sandsynligt, du vil ende som en af ofrene for dem, der forsøgte at starte en virksomhed men aldrig gjort penge nok til at lykkes.
Som en model for at skabe rigdom, er monopol fast i de tankegang og penge overbevisninger af depressionen. I spillets monopol vinderen amasses penge men gør intet for at skabe penge via transaktioner.
Depressionen sluttede mere end tres år siden. Det er tid til et nyt spil med en ny forståelse af penge. Faktum er, du vil tjene flere penge i transaktioner end du vil i overtagelser. Mr. Monopoly havde det galt, da han troede, at vinde betød kørsel konkurrenter ud af markedet. Ja jeg ved. Erhvervslivet er stadig fuld af “sorte riddere” og fjendtlige overtagelser. Og nogle gange de værste mennesker synes at vinde.
Når du tager ud Depression æra Mr. Monopoly briller, kan du se en ny vision for penge og business. Penge er ikke valuta. Penge er en idé, og de eneste grænser for penge er grænserne for din vision. Med denne vision, vil du se, at du vil tjene flere penge i transaktioner end overtagelser. I denne æra forstår de mest oplyste business folk, at du vil tjene flere penge i joint ventures med andre end du vil ved at konkurrere mod dem.
Copyright 2006 gæld eller i live, Inc